söndag 5 december 2010

Julens drycker!

Öl
Konsten att brygga öl är lika gammalt som konsten att baka bröd. Hos våra förfäder hade ölet en stark ställning. Bland annat trodde man att ruset från alkoholen var en gudagåva, det dracks friskt och det var dans uti Valhall var och varannan natt.
När de kristna kom, insåg de att det inte var någon idé att försöka bryta dessa seder. Så istället övertog kyrkan de hedniska dryckesriterna och ansåg t.o.m. att det var allas plikt att samlas vid vissa tillfällen och dricka öl. Ölet var nu ett viktigt inslag i högtidliga tillfällen så ordet öl blev beteckningen för själva festen. Man hade barnsöl, brudöl, gravöl och arvsöl. En del existerar än idag.
Det fornnordiska ölet var smaksatt med ekbark, enbär och pors och mycket beskt. Till fest hade man mjöd, en exklusiv variant på öl som bryggdes på enbart honung.
Öl som vardagadryck som fick läska var mans strupe och för att göra det sötare använde man lingon, tranbär, bolmört och också honung. Gränsen mellan mjöd och öl blev ganska flytande.
Om en man fick tag i en kvinna som kunde brygga öl var hon särskilt attraktiv på äktenskapsmarknaden.
Ölsupa var som morgonmål och rörde då ihop och värmde öl, mjölk och vetemjöl, hällde det över bakat, stekt bröd.
MUMMA innehåller öl, porter, sockerdricka ev. en skvätt sherry, portvin eller vermouth.
SVAGDRICKA var gamla tiders vardagsdryck. Till julen skulle det vara starkare, mustigare och ett godare festöl som skulle passa till den feta julmaten.
JULMUST lanserades av nykterhetsrörelsen år 1910 som ett alkoholfritt alternativ. Coca Cola har retat sig på att försäljningen i Sverige går ner vid jul, medan i andra länder går den upp.
Must är en dryck som är en ojäst råsaft av bär eller frukt, men inte till julmusten.
Jul och påsk must måste lagras olika länge för att få kallas det de gör.Vilken av dem som lagras längst är en affärshemlighet, det man vet är att de lagras på ekfat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar