fredag 19 februari 2010

Besök i snöyran!


Svägerskan skulle tända värmelampan till ankor och höns och gick ut i snöyran. Hon hade tidigare varit ute och stängt luckan, men när hon närmar sig hönsgårdens hönsnät börjar det flaxa som bara den i mörkret. Hon trodde hon glömt någon stackare ute i snöovädret. I ficklampans sken såg hon inget i marknivå men höjde upp blicken och fick se, vad tror ni, jo Ugglan Ubbe som fastnat i bärnätet vi täppt till uppe vid taket för att inte rovdjur ska kunna komma in där och ta hönsen. Nossan som var med blev ju lite uppspelt och där hängde Ubbe i nätet och kom inte loss, så svägerskan ringde in till oss och skrek på hjälp. Så vi störtade ut och snabb tog en bild i mörkret. Maken tillbaka in för att ta på sig handskar för att kunna ta loss Ubbe. Men då lirkade han sig fri alldeles själv och flög ner mot sin holk som vi har i närheten. Vet inte om ni ser den på bilden, men han hänger där i mitten. Antagligen söker Ubbe mössen som kilar ut och in i hönshuset. Dom mössen vet inte hur bra dom har det med all mat dom kan mumsa i sig. Det är nog jättefamiljer av möss i ladan vid den här tiden på året. Det är många katter som smyger runt huset, det ser vi när utelampan hux flux tänds och man inte ser någon människa. Endera är det möss som kilar på sladden till bilen, en katt som ska in i kattahålet under huset eller rådjuren som letar mat häromkring. Det är helt fantastiskt att Ubbe hälsade på, jag har hört honom flera kvällar i vinter men inget sett då. Nu vet vi att han finns i vår närhet och kanske kan locka till sig en Ubba, vem vet ni kanske får se uggleungar i sommar.
Nu luktar det gott i hela huset, maken bakar och gräddar en Janssons frestelse till i kväll, för nu ska vi heja på Charlotte Kalla och se Let´s dance.

torsdag 18 februari 2010

Födelsedag!



Upptäckte att jag hade vackra saker att glädjas åt runtomkring mig, blommor, hjärtegodis från bror o svägerska och min man.


Den gullige, snälla och hjälpsamme "mågen" fyllde 50+. Vi var där! Fick som vanligt god mat , hon har fantasi vår dotter som vågar pröva nya saker.
Barnbarnet, det lilla, som inte vill vara med på bild! var i allafall hemma och man fick en stor kram. Hon har varit i Stockholm över helgen. Hon tog med sig mamma, för att kunna handla, tjänar inga pengar själv! Dom fick bo hos en snäll väninna till mig, i Lärkstan, hade det mysigt med shopping, suzi mat och bio.
Det stora barnbarnet, har förflyttat sig från Goa i Indien till Bangkok i Thailand. Det ska bli kul att träffa henne om 14 dagar och få en stor kram från henne också. Nu har hon varit borta i en hel månad.

tisdag 16 februari 2010

Städdag!

Idag har vi städat hela huset. Så där med att ut med mattor och torka golv.

Jag har läst om vass, sånt som växer i sjön! Vad mycke man kan använda vassen till.
Ung vass använde man förr till kreatursfoder när höskörden slog fel. Jordstammen, det under jord alltså, kunde kokas och ätas, eller torkas och malas till mjöl under nödår. Den innehåller sockerarter och smakar sött, även om den växer i saltvatten.
Man kan göra vassmattor, taktäckning, rappning (hålla fast murbruket med). Man använde det som byggmaterial 3000 f.kr.
Man kunde också göra pennskaft, garnspolar, vävskedar och enkla visselpipor.
Vipporna kunde användas att färga garn (gulgrönt) med.
Det går att framställa papper, etanol, aceton och pencillin.
Man kan t.o.m. göra båtar av vassen tänk på Thor Heyerdahls vassbåt Ra.
Vi kan ta in den på hösten och då är den yviga blomvippan först brunviolett och sen silverglänsande.
Vi kan sitta i vassen och häcka också.
Idag snöar det igen, det har kommit c:a 5 cm till.Synd om broren som är ute och halkar runt i bussen. Vi slipper ju ut i halkan!

måndag 15 februari 2010

Nu börjar säsongen!

I dag var det cirkelgym igen, så himla kul! Nu börjar man kunna maskinerna också, så det tar lite bättre. Detta är verkligen ett roligt sätt att träna på. Man drivs framåt, kan inte hoppa över något för där är redan upptaget och inte sega för då kommer det någon annan och knuffar på en. Till och med mitt ryggskott gav vika när jag höll på.Idag fick jag förfrågan om jag vill fortsätta guida på Torpa slott! JAAAA det vill jag! Ska ha min vackra dräkt för att framstå som någon förnäm dam i huset.

Här är mina härliga guidekollegor med Åsundens vackra "vattenslott" i bakgrunden.
Jag är inbokad för en trevlig busstur med folk från trakten den 10 april. Det är både roligt och pirrigt. De som köpt biljett till bussturen, retas och säger, "nu ska vi se hur mycket du ljuger". Det kommer lite inbokade bussturer redan, så jag hoppas på en trevlig vår med "gårdarna runt sjön".
Ska läsa lite mer i den bok jag köpt, som heter "Åsunden, sjön mellan gårdarna". Kanske kan jag hitta lite nytt att prata om.

söndag 14 februari 2010

En helg i Hulu!

Vi har haft en nattgäst, som sovit på fällen nedanför sängen. Hon sov länge!


Vi fick hjälp med matlagningen, det kunde ju vankas en godbit om man satt vackert och räckte tass.