söndag 5 december 2010

Halmen!

Idag när vi har golvvärme och varma mattor, har vi glömt bort att förr bredde man ut halm på golvet. Enklaste förklaringen är väl att halmen skyddade mot kylan från de kalla golven och framförallt gjordes det till högtidliga tillfällen.
Julhalmen troddes ha övernaturlig kraft och bars in av husbonden på julaftonskvällen. Hade man långväga gäster kunde de lätt beredas sovplats i golvhalmen.
Man hade också jullekar i halmen. Männen ville ofta visa sig styva på linan genom att visa hur vig han var genom att ta en halmruska kallad "jultyppan" eller "julpyttan" med tårna bakom huvudet.
När man under de sysslolösa dagarna och satt i halmen, började man göra flätor och binda olika slags figurer. Samma sorts halmprydnader som är våra halmslöjdsalster idag.

En engelsman skrev bl. annat efter ett besök i Sverige, i mitten av 1800 talet att "kämparna vid festen drucko sig rusiga, med halm hade man berett ett mjukt läger åt dem, som tumlade ner från sina säten". "Vi ses under bordet" säger en del när de skålar, kanske det kommer härifrån?

Det ansågs att halmen som legat på golvet under julen, insöp julens magiska kraft. Så efter jul ströddes den eller askan av halmen ut över åkrarna för att förbättra den kommande skörden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar