söndag 7 februari 2010

Falks grav!

Idag har jag träffat mina trevliga kollegor. Man ser dom inte så ofta denna årstid, det blir vid styrelsemöten och årsmötet. Men idag slog vi flera flugor på en gång. Vi hade styrelsemöte och ett föredrag!
Vilken man vi lyssnade till, han är 84 år och kunde nog pratat dubbelt så lång tid om han fått. Han berätta om postrånmördaren Jonas Falk. Falk blev halshuggen och på avrättningsplatsen grävde man hans grav också. Han fick inte begravas i vigd jord, som det hette, alltså på en kyrkogård. Den här graven hade ett enkelt träkors och mycket folk vallfärdade dit. Än i dag, 150 år efter avrättningen, finns det färska blommor på graven, man vet inte vem som sätter dit blommorna. Falkens grav är fortfarande en turistattraktion.

Här fortsätter också "brukskarlsklubben", idag handlar det om raser!
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.
Vi väljer att här presentera Skånerasen.
Vad som kännetecknar Skånerasen är främst ett lugnt psyke, relativt lättuppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet högt upp i åldrarna. Alla färger och kroppsbyggnader är godkända.
En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga 'stridstupparna', de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer. Det ger honom en trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas. Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha en inne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra.
Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.

1 kommentar:

  1. Hej hej!
    Falks grav pratar Chrille och hans vänner om mycket. När Chrilles kompis skulle åka dit så slocknade lamporna på bilen för att sedan fungera när de åkt därifrån. Hurrburrr... ska tydligen vara bra läskigt där du.
    Kram Jessicka

    SvaraRadera