fredag 3 december 2010

Saffransbak!

En vacker morgonbild, när jag gjorde saffransdegen. Jag fick sätta in degen i bastun för att den skulle jäsa ordentligt. När jag sen bakade ut degen var det full dager.
Våra saffransbullar är en sorts bildbröd.
Saffranet är den dyraste kryddan som finns, kanske till och med det dyraste livsmedel man kan äta. Kryddans historia är 5000 år.
Först uppskattades den för sina medicinska egenskaper.
Ansågs bra för kärlekslivet.
Är ett slags doftvatten, så saffransvatten och saffransolja blev ett sätt att fylla teatrar med väldoft.
När Heliga Birgitta höll gravöl för sin far användes 7 hg saffran, nästan dubbelt så mycket som Gustav Vasas hov gjorde av med per år, 100 år senare.
När Gustav Vasas första hustru Katarina av Sachen Lauenburgs dvärginna blev sjuk, botades hon med bland annat 15 g saffran.
Men tänk på: att i stora mängder är saffran ett dödligt gift. Att äta 10 g på en gång är en dödlig dos.

2 kommentarer:

  1. Tänk vad du är full av kunskap,bästa Gun! Hoppas ni mår bra, Kram Marie m fam.

    SvaraRadera
  2. Tack lilla kusinbarn, ja, visst är historia roligt, när man har tid till det.

    SvaraRadera