lördag 15 maj 2010

Höllt på att glömma!

E´hon inte lite lik Birgit Sparre i yngre dagar? När vi i Guideföreningen planerade denna dramatiska historia så kunde vi inte hoppa över den som satt Ulricehamn på kartan. Det var ju Birgit Sparre som skrev "Gårdarna runt sjön". Agneta berättade om hur Birgit började sina bussturer rökandes i bussen, berättande om gårdarna och folket som bodde där.
Agneta Tjäder är journalist och författare, har nog också satt stan på kartan. Hon skriver underbart i böcker som "Bygden runt sjön", en vacker bilderbok och "flickan från ingenstans" som handlar om Birgit Sparres liv!

Läckerbiten!

Detta är badflickan som kallas "lilla Eva" av sin man häftstiftsfabrikören från Göteborg! Dom är i Ulricehamn för att dricka brunn och bada kallbak i Åsunden!
Anita Fallstrand fick vara denna läckerbit, hon ser ut som en engelsk konfekt. Dräkten sydd av Monika i Hulu, min väninna och granne! Anita och jag är kollegor på Torpa. Nära kollegor, så när vi jobbar så säger vi alltid "du och jag Alfred", för den ena vet vad den andra gör, när det dyker upp oväntade saker. Vi löser allt!

Den hemska branden!



Att få visa upp det nya Rådhuset för folket och berätta hur Anders 13 år hade varit på utedasset och tagit med sig ett ljus, fast man inte fick, hade Agneta på sin lott. Att hon var en sån utmärkt konferencier, visste vi inte, så det kommer det absolut att bli en fortsättning på! Hon till och med sjöng in folket att komma och lyssna på oss.
Agneta Mod är en riktig historieberättare. Det var hon som fick äran att guida Kronprinsessan, när hon var här!
Knallen och Agneta hade absolut en hel del att prata om ifall de träffades!

Knallens klagan!

Vår ungdom Anna Theander i guidegänget, fick agera "knalle". Hon var sur för att Borås tagit handelsrättigheterna från Bogesund. Så en rådman skrev till de kungliga och försökte blidka dom. Man skulle byta stadsnamnet till Ulricehamn. Fast det tog ändå några år innan man fick tillbaka handeln igen.
Anna är en yrkesarbetande 2 barnsmamma som gör så himla mycke saker, fattar inte hur hon hinner med allt, körsång, nyckelharpspelande, skraping, barnens aktiviteter, bakning, hus, trädgård och en trevlig man förstås. Undrar vad Birgit Sparre och den kvinnlige Knallen hade pratat om ifall de hade fått mötas.



Slaget på Åsundens is!


Sen kom jag, äsch, jag läste innantill om slaget på Åsunden is 19 januari 1520.

Bogesunds grundande.


Sen har vi Bogesunds tillkomst, där Ann-Margret Hilding är den som på "västgötamål"
beskriver hur stan kom till. Hon hade några statister också, sitt barnbarn med kompis som skulle vara ungarna som överlevde. Hon berättade om sjön, ridvägen, gårdar och den lilla kyrkan som var en början. Men sen kom digerdöden och tog hennes man och några av ungarna. Hon är den som alltid gör allting naturligt, utan manus!
Ann-Margret är den som håller ihop mycket i Guideföreningen, nybliven pensionär och som kommer att finnas i Stenhuset i sommar och finns naturligtvis på bussarna också.

Bredsgårdsmannen/kvinnan

Vi börjar med "Bredgårdsmannen" som är en kvinna (syns på tuttarna). Sigbritt Vilhelmsson som startar vår dramatiserade historia i Ulricehamn idag.Hon klev rakt ut till folket som samlats till ett brandbilsveteran rally, så här stog en massa karlar och hörde på. Hon berätta om att "Bredgårdsmannen" levde för c:a 10 000 tusen år sen, vad man levde av, att man var tvungen att ha bra tänder för att tugga senor och skinn. Då fick man äta kåda för att stärka tänder. Han drunknade i Åsunden och hittades för 15 år sen i en åker.
Hon guidar på flera ställen i Ätradalen, Åsle tå, Kronogården, Forntidsbyn och på bussarna. Hon vurmar för föredrag, gökottor, ja, allt som händer på hermbygdsgårdarna i Ätradalen.

Kristi flygardag!

Idag fick jag jobba med Jessica för första gången i år. Vi hade att göra hela tiden och mysigt att ha lite ungdomlig fägring i huset! Vi planerar en del till sommaren också. Lite museibesök kan det bli i år med!

tisdag 11 maj 2010

Åhh vad man blir lycklig av....




Åhh, vad man blir lycklig av sädesärlan som vippar omkring. Är man stor måste man vara snäll.
Åhh vad man blir lycklig av de första gullvivorna. Jag har dom på tomten och ingen får röra dom, de ska spridas och bli en hel äng med bara gullvivor. Dom skänker jag min lilla mamma på molnen för hon älskade gullvivor. Sen jag slutade röka luktar dom så underbart igen, precis som när jag var barn och plockade jättebuketter till mamma.
Åhh,vad man blir lycklig av mjölk, nu har jag satt ut den gamla mjölkflaskan, tyvärr ingen blomma i krukan ännu. Det var kanske tur för i natt hade vi -4 grader. Ingen vårvärme!

Att vara guide!



Vilket fantastiskt yrke man har! Tänk ena dagen att jobba med Anita i Stenhuset, nästa dag planera dramatiskt historiespel på Rådhustrappan i Ulricehamn. Nu flera dagar i rad har jag fått vara "Knalle" för skolbarn som får historia av Lisa Jensen på Kulturkontoret. Temat för de här dagarna var Brott och straff. Stupstocken är nygjord och Lisa fick demonstrera den utanför Rådhuset!